Înainte de a pleca într-o vacanță în Croația este util să aflați informații detaliate despre trecerea frontierei, controlul vamal, mijloacele de plată, regulile de circulație sau tarife de utilizare a autostrăzilor. Sunteţi curioşi să aflaţi care este perioada ideală pentru a vizita Croația? Zonele climatice și prognoza meteo.

Trecerea frontierei, control vamal în Croaţia

Croaţia este membru a Uniunii Europene începând din 01.07.2013. Cetăţenii români pot trece frontiera pe baza unui paşaport valabil sau unei cărţi de identitate valabile. Procedura de trecere constă acum numai în verificarea documentelor de identificare a turiştilor europeni. Nu aveți nevoie de vize pentru Croația, Serbia sau Bosnia-Herțegovina, dar este mai bine să călătoriți cu pașapoartele, mai ales dacă circulați cu copiii.

pasaport croatia frontiera vama turismAnimalele de companie pot trece frontiera numai cu paşaport. Nu sunt excluse medicamentele de uz necesar, dar se recomandă şi luarea reţetei în cazul medicamentelor, care nu intră în categoria celor uzuale (analgezice, medicamente pentru diaree, antiemetice).

Nu există obligaţia de a declara sumele în numerar.

După aderarea la UE pot fi importate în Croaţia de zece ori mai multe produse de tutun şi alcool. Mai mult decât atât, călătorii pot lua cu ei alimente non-perisabile suficiente chiar pentru o vacanţă de o lună. Astfel, familiile care aleg să cazeze în apartament, pot diminua cheltuielile pe parcursul sejurului, deoarece magazinele alimentare din apropierea centrelor turistice sunt destul de scumpe.

O altă schimbare, produsă după iulie 2013, este scăderea tarifelor de roaming.

 

Ambasada României în Republica Croaţia

Adresa: Mlinarska nr.43, 10000 Zagreb
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Telefon pentru urgenţe consulare: +385 98 414341
Telefon secţie consulară: +385 1 4677660
Telefon: +385 1 4677550; +385 1 4677856
Fax: +385 1 4677854
Web: http://zagreb.mae.ro

 

 

Mijloace de plată

În unităţile de alimentaţie, în restaurantele şi magazinele marcate se plăteşte atât în numerar, cu card bancar (Visa, Mastercard, Diners, American Express) cât şi cu Eurocheque.

 

Taxa de turism

Taxa suplimentară pentru turism în Croaţia este 1 Euro/zi/turist.

Telefoanele publice croate funcţionează cu cartele care pot fi achiziţionate din oficii poştale, chioşcuri de ziare, hoteluri şi centre comerciale.

Curentul electric

230 V, 50 Hz

Apa potabilă

Pe teritoriul Croaţiei apa de robinet este apă potabilă.

 

tip  10 ponturi pentru a rezerva o cazare ieftină în Croația

 

Pescuitul în Croația

Cei care iubesc pescuitul pot obţine două tipuri de permis în Croaţia: permis de pescuit (din barcă) pe mare şi permis de pescuit de pe mal. Pescăritul de pe mal costă aproximativ 60 HRK/zi. Poliţia verifică în mod regulat permisele turiştilor pescari, şi amenda pentru lipsa acestora este mare.

Scuba diving în Croația

Ministerul Afacerilor Maritime, de Transport şi Infrastructură în 1999 a emis reglementarea privind scufundarea şi desfăşurarea activităţilor recreative subacvatice în Croația. Conform regulamentului, fiecare persoană care doreşte să efectueze astfel de activităţi, trebuie să deţină permis corespunzător emis de Federaţia Scafandrilor din Croaţia - Hrvatski Ronilački Savez – care se pot obţine în centrele de scufundare. Află mai multe informaţii și vezi care sunt cele mai frumoase locuri de scufundare în Croația.

Norme privind interzicerea fumatului în spaţii publice închise

Începând din 09.04.2010 a intrat în vigoare legislaţia privind interzicerea fumatului, conform căruia, în spaţii publice închise (cafenele, restaurante, unităţi de alimentaţie, cluburi, etc.) fumatul este interzis. Excepţii fac unităţile de alimentaţie unde nu se servește mâncare şi care au permis legal de funcţionare ca „local unde se fumează". Unităţile de alimentaţie unde există loc special conceput pentru fumători sunt şi ei excepţii. Penalizarea persoanelor fizice, care fumează în locuri nealocate, poate fi de 1000 HRK.

 

Reguli de circulaţie în Croaţia

Conducătorul autovehiculului are obligaţia să deţină permis de conducere, certificat de înmatriculare şi certificat de asigurare a vehiculului. Toate cele menţionate trebuie să fie valabile pe perioada şederii în Croaţia.

Limitele de viteză în Croația

limite de viteza in croatiaÎn localităţi nu este permis depăşirea vitezei de 50 km/h. În afara localităţilor limita de viteză este de 80 km/h. Pe şosele nu este permis să circulăm cu mai mult de 100 km/h şi pe autostrăzi cu mai mult de 130 km/h.

De asemenea, nu avem voie să folosim telefoanele mobile în timpul mersului şi folosirea centurii este obligatorie pentru toţi pasagerii autovehiculului. Copii sub 12 ani nu pot călători pe scaunele din faţă.

Codul rutier prevede folosirea luminilor de întâlnire pe timp de iarnă atât în localităţi, cât şi în afara acestora, ziua şi noaptea. Pe timp de vară se poate circula şi fără aprinderea luminilor diurne.

Conform legii în vigoare conducătorul auto nu poate circula pe drumuri cu autovehiculul cu o îmbibaţie alcoolică peste 0,5 mg/ml alcool pur în sânge.

Conducătorii de autoturisme sub 24 ani şi şoferii profesionişti nu pot consuma alcool deloc înainte să urce la volan. Nerespectarea prevederilor de mai sus se pedepseşte cu închisoare sau se sancţionează cu amendă penală care poate ajunge la 2100 de Euro.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Pe teritoriul Croaţiei este interzisă utilizarea atât a detectoarelor de radar, cât şi a aparatelor antiradar. În caz contrar, conducătorul auto este sancţionat cu o amendă în valoare de 2 000 kune (aproximativ 300 euro), iar aparatul antiradar sau detectorul de radar este confiscat.

De asemenea, conducătorul auto este obligat să demonteze aparatul menţionat şi să îl predea autorităţilor croate sau să accepte demontarea acestuia de către organele de poliţie croate, cu suportarea personală a cheltuielilor aferente operaţiunii de demontare.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident de circulaţie, indiferent de gravitatea acestuia, trebuie, în mod obligatoriu, aşteptată sosirea unui echipaj de poliţie, pentru întocmirea actelor de constatare. Autoturismele trebuie să rămână în poziţia avută după momentul producerii coliziunii, până la sosirea agentului de circulaţie.

Tarife de utilizare a autostrăzilor

Taxa de circulaţie în Croaţia se plăteşte în Kuna sau în altă monedă pe baza cursului valutar de zi în numerar sau cu card bancar.

În Croaţia codul rutier prevede două tipuri de mecanisme de impunere a taxelor de utilizare a infrastructurii rutiere: „închis" şi „deschis".

Primul constă în plata pe kilometri parcurşi în funcție de modelul autovehiculului la ieșirea de pe autostrada sau tunel pe baza tichetului primit la intrarea pe sectorul rutier respectiv. În general la 100 km se plăteşte între 6 şi 9 de Euro. Mecanismul de taxare de tip „deschis" constă în plata unei sume pe o perioadă de timp.

Amenda în cazul neachitării taxelor prevăzute pentru folosirea autostrăzilor este egal cu taxa dublă a celei mai lungi rute posibile de la ieşire, pe sectorul de drum în cauză. Informații live despre traficul rutier din Croația şi tarifele actuale.

Pentru o vacanță fără incidente în Croația, vă sfătuim să țineți cont de informațiile prezentate! Aici găsiți ultimele știri și alte noutăți din Croația.

Gata de vacanță? Rezervă o cazare ieftină în Croația acum!

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă