Reglementări, brevete și permise
Dacă vă petreceți vacanța în Croația, mertită neapărat să încercați un sport acvatic ca scufundarea. Ministerul Afacerilor Maritime, de Transport şi Infrastructură în 1999 a emis reglementarea privind scufundarea şi desfăşurarea activităţilor recreative subacvatice în Croația. Conform regulamentului, fiecare persoană care doreşte să efectueze astfel de activităţi, trebuie să deţină permis corespunzător emis de Federaţia Scafandrilor din Croaţia - Hrvatski Ronilački Savez – care se pot obţine în centrele de scufundare. Cei care au participat la cursurile necesare conform exigenţelor SSI (Scuba Schools International) pot obţine certificare internatională de scafandru NAUI sau alte certificate (BSAC, CMAS, IANTD, PADI).
Turiştii trebuie să plătească aproximativ 100 de HRK pentru certificatul de scafandru (valabil un an de la data emiterii) pentru scopuri de recreare şi observarea cadrului subacvatic. Călătorii care deţin documentul susmenţionat pot participa la scufundări ghidate de "custode de diving". Scuba diving pe cont propriu necesită calificări suplimentare, preţul ajungând în cazul acesta chiar la 2400 de HRK.
Permisele necesare pentru scufundare fără ghid specilaizat sunt emise de căpităniile zonale. Locul de scufundare individuală trebuie marcat cu pavilion de semnalizare roşu sau portocaliu. Scufundarea cu aer comprimat cu scop turistic şi recreativ este permis la maxim 40 m adâncime.
În rezervaţii marine sau în zone protejate scufundarea se face conform regulamentelor proprii ale entităţilor în cauză. În aceste zone observarea reliefului şi vietăţii subacvatice este întotdeauna călăuzită de custodele rezervaţiei.
Centre de scufudări Croaţia
În centrele de scufundări turiștii au posibilitatea de a participa în scufundări standard de experimentare al abisului albastru, scufundări de noapte şi scufundări pe epave. De asemenea centrele de scufundări închiriază echipamente de scufundare, presetează servicii de ghidaj subacvatic şi doritorii pot participa la cursuri de diving şi scufundări organizate. Astfel de facilităţi se găsesc în toate regiunile turistice croate, atât pe insule, cât şi în localităţi de pe litoral. Mai multe detalii despre centrele de scufundări din Croația.
Scufundare în Croaţia – destinaţii populare
Insula Rab
Insula Rab este locul ideal pentru cei care consideră că o plimbare şi vizitarea atracţiilor turistice într-un orăşel simpatic poate alinta trupul şi sufletul după o scufundare. Aici, de asemenea, există locuri de scufundări pentru toată lumea. Fie începători, fie avansaţi, toate categoriile de scafandri pot găsi aici adâncimea (de la 0 la 60 m) care li se potriveşte. Curenţii aici sunt relativ slabi şi ecosistemul marin creează un peisaj subacvatic fabulos şi unic în zona Mării Mediterane. Numeroase peşteri subacvatice, epave acoperite de corali, plante maritime şi fauna acvatică reprezentată de anemoane, creveţi, calmari, peşti colorate şi pisici de mare le vor uimi călătorii.
Epava Baron Gautsch în apropiere de Rovinj
Epava Baron Gausch este destinaţia populară ale scafandrilor care fac scufundări la epavă. Titanicul Adriei, nava austro-ungară Baron Gausch a fost construită în 1908 şi a scufundat în 1914 fiind distrus de o mină marină. În accident au decedat aproximativ 130 pasageri. Epava este înconjurată de corali, bureţi marini şi populată de alge fiind o adevărată comoară al Mării Adriatice.
Epava Lina în apropiere de insula Cres
Vaporul Lina era o navă cu zbaturi construit în Marea Britanie în 1879. Nava naufrgiată este cea mai frumoasă dintre epavele adriatice. Se află lângă insula Cres la o adâncime de 22-55 m, se poate intra chiar şi în carenă, dar vizitarea ei este recomandată scafandrilor avansaţi.
Biševo – Modra špilja – în apropiere de Vis
Biševo situat la 5 kilometri de insula Vis, este renumit pentru grota Modra špilja – Peştera Albastră – o peşteră subacvatică cu ieşire la suprafaţă. Singura intrare în peşteră era prin scufundare pe dedesubtul său până în 1884, când pescarii au detonat unul dintre pereţii laterali. Peştera oferă o experienţă spectaculosă, fiind iluminat de razele soarelui care pătrund în apa cristalină creând lumină albastră de azur în interiorul peşterii. Grota este accesibil cu barca, se recomandă începătorilor şi avanasaţilor adâncimea medie fiind 30 de m.
Peştera Lucica lângă insula Brač, în apropiere de Milna
Peştera Lucica este cea mai mare cavitate subterană din Croaţia. În peşteră se poate intra pe două căi, deoarece există o intrare de 2 m lăţime şi una de 3 m lăţime spre două săli aflate la adâncime de 37 m, respectiv 42 m. Peştera poate fi vizitată de scafandri având orice nivel de pregătire.
Reciful Margarina - lângă insula Susak, în apropiere de Losinj
Aici scafandri aventuroşi pot vedea recife de corlai coloraţi, amfore antice, epave, loc pentru scufundări cu adâncime de la 5 la 40 de m, potrivit atât pentru scafandri începători cât şi pentru cei avansaţi.
Rasip - lăngă insulele Kornati
Rasip este unul dinre cei mai frumoşi locuri de scufundare din Croaţia. Adâncimea de 3 la 65 m şi vietăţile ciudate şi, în acelaşi timp, uimitoare aşteaptă să fie exploatate de turiştii aventuroşi.
Stambedar lângă Pakleni Otoci, în apropiere de localitatea Hvar
În Stambedar o faleză decorată de corali albaştr işi roşii aşteptă iubitorii de scuba diving.
Premuda în partea vestică a insulei Pag
Premuda cu „catedrala" subacvatică este destinaţia preferată a scafandrilor. De fapt, este vorba despre un sistem de peşteri cu condiţii de lumină naturală ideale pentru fotografii subacvatice interesante. Vă dorim o scufundare plină de aventuri în Croația!