La planificarea concediului este esențial, să verificăm climatul regiunii unde vom petrece vacanța, prognozele meteo pot fi de mare folos înainte de călătorie. Perioada ideală pentru a vizita Croația sunt lunile mai, septembrie și octombrie în afara sezonului de vârf iunie - august.

Află mai mult despre vremea in Croatia:

Croația are două zone climatice distincte: climă temperat-continentală în interiorul țării și temperat-mediteraneană pe coasta Adriaticii. Datorită reliefului variat ale țării, cu munți, câmpii, păduri și litoral există numeroase subzone climatice.

Clima mediteraneană în Croația

Climatul litoralului și insulelor din nord de la Istria și Kvarner până Dalmația în sud, este temperat-mediteraneană cu mici diferențe de temperatură între sud și nord. Pe timp de vară temperatura medie variază între 24-26°C de-a lungul litoralului și este de 22°C în interiorul Istriei, iar pe timp de iarnă este de 2°C în partea nordică și 9°C în sud.

În această regiune verile sunt secetoase și iernile ploioase, majoritatea precipitațiilor căzând iarna. Pe insule, mai ales pe cele care se află departe de regiunea continentală, vara seceta poate cauza incendii dezastruoase. De exemplu, pe insula Vis media anuala a precipitațiilor este numai de 557 mm, iar pe insula Brač este mult mai mare, de 952 mm. Totuși, Dubrovnik este cea mai ploioasă insulă, mai ales în octombrie și decembrie. Zăpada este foarte rară pe coastă și insule. Cea mai însorită insulă este Hvar, cu mai mult de 2,700 ore de soare pe an, pe care Split și Vela Luka o urmăresc îndeaproape.

 

tip  10 ponturi pentru a rezerva o cazare ieftină în Croația

 

Vremea în Croația în luna mai

Croația este probabil cea mai frumoasă în mai, când încă nu a început sezonul de vârf, nu vă pierdeți în mulțimea de turiști nici nu prindeți cea mai mare căldură, nu este chiar vreme bună pentru scăldat dar puteți explora și vă puteți bucura pe deplin de frumusețea litoralului și insulelor. Soarele mediteranean vă va prinde numai să vă dea fondul pentru bronzul de vară. Prețurile de cazare sunt mai mici decât în perioada de vârf. Veți găsi cazare de calitate pentru vacanța din Croația, la prețuri foarte accesibile.

Vremea în Croația în luna iunie

În iunie începe sezonul de vârf în Croația când puteți avea parte de toate: navigare, înot, programe culturale și multe alte activități în aer liber. Un sfat bun ar fi să vă rezervați neapărat cazarea dacă planificați o călătorie în Croația în această perioadă deoarece în Dubrovnik sezonul turistic a început deja. Afacerile locale sunt deja pregătiți pentru primirea turiștilor. Feriboturile locale și internaționale croate și-au trecut la programul de vară și transportă turiști la insule. Vremea este perfectă pentru practicarea sporturilor de apă și oricare alte activități în aer liber. Festivalurile vă așteaptă de asemenea.

Vremea în Croația în luna iulie

Sezonul turistic este în plină desfășurare în iulie. În Croația această lună este perfectă pentru croazieră, porturile sunt pline de nave, iar litoralul și ștrandurile sunt pline de turiști. Feriboturile sunt pline încontinuu, se văd numai tăblițe cu înscrisul "no vacancy", ceea ce înseamnă că s-au epuizat locurile de cazare iar agențiile de turism sunt deschise până după căderea nopții pentru a soluționa problemele turiștilor. Nenumărate tururi organizate, excursii și activități vă stau la dispoziție, nemaivorbind de festivalurile care atrag nu numai voiajori, ci și localnici. Mai multe informații despre festivaluri găsiți în aici.

Vremea în Croația în luna august

În august frenezia de vară își atinge apogeul. Turiștii continuă să vină, deși plajele sunt pline. Dacă nu aveți cazare rezervată, dar totuși doriți să vă cazați pe coastă va trebui să vă mulțumiți de ce-o dă târgul și norocul. În Zagreb, însă, este mai liniștit. Localnicii au plecat, cluburile s-au închis și se redeschid pe coasta Adriaticii. Viața de noapte nu se încetează, nici festivalurile. Pe la sfârșitul lunii totul începe să se domolească.

Pregătit de vacanță? Găsește cazare ieftină în Croația aici!

Introduceți numele destinației ↓ apoi apăsați butonul căutare

Vremea în Croația în luna septembrie

Sezonul de vârf s-a sfârșit și începe extrasezonul. Vremea este caldă, volumul de turiști scade. Septembrie este ideal pentru a petrece un sejur plăcut în Croația. Încă este destul de cald pentru înotul în mare, excursiile cu barca sau feribotul sunt disponibile conform programelor de vară. Barurile și cluburile se redeschid în această perioadă în Zagreb, oferind petreceri de neuitat de sfârșit de vară.

Vremea în Croația în luna octombrie

Cei care călătoresc în Croația în octombrie, vor vedea o țară la un ritm normal de viață, neschimbată de turism. Copiii încep școala, părinții munca. Pe insule începe perioada de recoltare a strugurilor și altor culturi, astfel rezidenții insulelor nu se mai ocupă de primirea turiștilor. Feriboturile și mijloacele de transport navale în general au trecut la programe de iarnă – care ține până în mai – de aceea este mai complicat aranjarea excursiilor pe insule. În octombrie încă nu este vreme răcoroasă, este destul de plăcut afară ca să vă simțiți bine în aer liber.

Clima în zona continentală a Croației

Interiorul zonei continentale croate, care include Zagreb și Slavonia, este separată de coastă de Alpii Dinarici având astfel un climat total diferit de cel al litoralului.

Iernile sunt relativ reci și sunt din ce în ce mai frecvente valurile de căldură în timpul verii. Temperatura medie lunară variază în funcție de anotimp, încadrând între 0°C și -2°C în ianuarie și 22°C în iulie.

Zonele muntoase, ca regiunea Velebit și Medvednica (aproape de Zagreb) sunt cele mai reci părți ale Croației. Temperatura medie iarna este între -2°C și -4°C, cu câteva grade mai rece la altitudini peste 1500 m. Zăpada este frecventă în munți, făcând Croația destinație perfectă și în sezonul de schi. Vara, munții cu temperaturi între 10°C și 18°C devin refugiul răcoros în căldura mediteraneană.

Prognoza meteo Croația

Pentru prognoza meteo introduceți numele localității în câmpul de mai jos ↓

 
 

 

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă