Având un climat mediteranean, orașul Split din Croația este o destinație perfectă pentru cei care doresc să-și petreacă vacanța la unul dintre cele mai însorite locuri din Europa. Soarele strălucește 7 ore zilnic, însă pe parcursul lunii iulie acest număr poate ajunge și la 12. Datorită curenților maritime calzi de pe coasta Croației, sezonul de scăldat durează din mai până în septembrie. Sunteţi curioşi cum va fi vremea în Split în timpul vacanței? Prognoza meteo Croația.

Cu o tradiție de 1700 ani Split se află în topul destinațiilor de vacanță din Croația grație climei, plajei minunate și a monumentelor istorice din Roma antică.

Split este o destinație ideală a turiștilor care doresc să încerce turismul din Croația. Orașul oferă o vacanță frumoasă și fermecătoare în minunata Croație. Cu străzile înguste ale centrului istoric și aleile largi mereu pline de viață, orașul Split are poate cea mai mediteraneană și efervescentă atmosferă din Croația.

Vacanta in dalmatia split croatiaAtmosfera încinsă provocată de mulțimea energică este intensificată de muzicieni, dansatori și concerte. Puteți alege între numeroase restaurante cu terasă, pizzerii, unde vă puteți răsfăța cu delicii culinare ale bucătăriei corate într-o ambianță fermecătoare, înconjurat de clădiri istorice, sau chiar pe plajă. În plus, Split dispune de mai multe cluburi, discoteci, și se organizează mai multe festivaluri aici, ceea ce îl face o destinație corespunzătoare pentru cei care doresc o vacanță plină de petreceri. Dacă stați mai mult de 2 nopți în oraș, merită să vă cumpărați Split card, astfel pentru 5 euro aveți acces liber în anumite muzee, reduceri la serviciile hoteliere și chiar la închirierea unei mașini.

Split fiind un port maritim important, care se află în centrul Dalmației, de aici ușor și rapid, cu relativ puțin bani se pot iniția excursii cu feribot la mai multe insule dalmate (de exemplu insula Brač, insula Korcula, insula Solta, insula Vis, insula Hvar, fiecare fiind o destinație pentru o vacanță de neuitat). De asemenea merită să faceți o excursie la orașele pitorești ca Trogir, Omis sau Makarska, unde puteți ajunge cu mașină sau autobuz.


Cazare în Split: apartamente, camere și case de vacanță

Fiind o destinație pentru o vacanță de vară minunată a turiștilor care iubesc coasta Croației, în și aproape de Split sunt multe posibilități de cazare care apar și în ghidurile turistice despre Croația. Orașul croat Split, cunoscut de atmosfera sa ieșită din comun, întâmpină turiștii cu numeroase hoteluri, multe apartamente de închiriat și campinguri, chiar și vile care pot fi rezervate pentru vacanța de vis în Croația. În Split orice turist își găsește cazare după posibilitățile sale financiare, după bugetul său de vacanță.

 

tip  10 ponturi pentru a rezerva o cazare ieftină în Croația

 

Apartamente cazare in Split Dalmatia Camere de inchiriat Split Dalmatia Case de vacanta cazare Split Dalmatia Garsoniere de inchiriat Split Dalmatia

 

Pe lângă hoteluri simple și hoteluri luxoase din centru, turiștii care doresc să-și rezerve o cazare mai ieftină, pot alege între mai multe moteluri, hosteluri și apartamente superbe. Fiind o destinație perfectă pentru o vacanță petrecută într-un mediu plăcut, campingul Stobreč de patru stele se află la o distanță de numai 7 km de centru, unde turiștii se pot bucura de umbră, ștranduri și restaurante plăcute. În plus, campingul este ușor accesibil cu vehiculele companiei locale de transport public.

Datorită popularității destinațiilor turistice din Croația, pentru o vacanță de vară liniștită vă recomandăm rezervarea din timp a cazării.


Ștrandurile din Split: Bačvice, Bene și Kasjuni

Ștrandurile din orașul croat Split reprezintă o destinație ideală pentru vacanța de vară. Fiind un obiectiv turistic croat atrăgător, Bačvice, cel mai popular și plăcut ștrand din orașul Split are diferite tipuri de plajă: nisip și beton. Ștrandul se situează la o distanță parcursă pe jos în 10-15 minute de promenada din Split. Pentru familii care călătoresc cu copii recomandăm să citească topul plajelor cu nisip din Croația.

Bacvice Split beach Croatia blue flagDeși este situat într-un oraș mare ștrandul este destul de curat, care a fost premiat cu Steagul albastru pentru puritatea apei și facilităților excepționale în anul 2006, ceea ce îl face o destinație perfectă pentru o vacanță petrecută într-un mediu curat.

Frumusețea plajei nu este atât de excepțională cât cea a mării care are apă cristalină și turcoaz. Pe lângă scăldat mai sunt și multe alte posibilități de distracție la Bačvice precum spații verzi, cafenele, restaurante, terenuri de joc cu gokart și trambuline pentru turiștii care caută relaxare activă. Ștrandul intră în ritmul nopții, când soarele apune se deschid barurile și discotecile.

Alte ștranduri mai frecventate și lăturalnice sunt Bene și Kasjuni, care constituie o destinație pentru o vacanță liniștită, relaxantă. Turiștii cărora îi plac plajele stâncoase pot face o excursie la plaja Bene unde se poate ajunge cu autobuzul nr. 12.


Obiective turistice din Split

Piața centrală din Split: Narodni Trg., Pjaca

Dacă vă aflați la piața centrală din Split, aveți impresia parcă ați fi făcut o excursie în Veneția, și nu numai datorită palatelor în stil venețian. Având numeroase clădiri uimitoare, arhitectura în jurul pieței din centrul Splitului, numită neoficial și Pjaca (sună puțin ca Piazza din italiană), este absolut remarcabilă. Cu mai multe cafenele și magazine, Pjaca constituie un loc de întâlnire ideal a turiștilor.


Piața de zi

Piața de zi este situată la una dintre intrările a orașului vechi, nu departe de port, și este frecventată nu numai de localnicii ci și de turiștii. Cumpărătorii pot alege dintre diferite fructe și legume proaspete, respectiv specialitățile de brânzeturi locale specifice croate.


Palatul lui Dioclețian

Unul dintre cele mai semnificative obiective turistice din Croația care se poate regăsi în orice ghid turistic despre Croația, palatul lui Dioclețian, un edificiu unic nu numai în Croația ci și pe plan mondial, a fost construit în antichitate din marmură albă și se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

catedrala St. Duje in Split CroatiaPe o suprafață de 300.000 mp palatul de lux a fost construit de împăratul Dioclețian după abdicarea sa în anul 293, unde și-a petrecut ultimii ani din viață. Aici se găsește și mausoleul lui Dioclețian, un alt obiectiv turistic renumit. În timpul atacurilor triburilor de avari și slavi palatul a servit ca loc de refugiu pentru localnicii din zonă. Orașul vechi se întinde de fapt între zidurile palatului.


Catedrala Sf. Doimus / Sveti Duje

Un alt obiectiv turistic semnificativ din Croația este situat lângă Peristil. Catedrala Sf. Doimus, vechiul mausoleu al împăratului funcționează din începutul secolului 7 ca biserică creștină. Catedrala poartă numele sfântului ocrotitor al orașului Split, Sf. Dujmo care a murit ca martir sub dominația lui Dioclețian.


Templul lui Jupiter

Continuând drumul în orașul vechi ajungem la un alt obiectiv turistic croat renumit, la vestigiile unei clădiri romane excepționale, la templul lui Jupiter, care este unul dintre cele mai bine conservate edificii din epoca romană. În prezent sanctuarul templului Sf Dujmo funcționează ca baptiseriu.


Statuia lui Gregorius, episcop de Nin

Gregory of Nin statue Ninski Grgur Split Croatia big toeStatuia de dimensiuni uriașe, care a fost creată de sculptorul Ivan Mestrovic din anul 1929, este una dintre cele mai renumite obiective turistice din Split. Statuia se află în spatele Porții de Aur în partea nordică a orașului vechi, între zidurile palatului lui Dioclețian.

Episcopul, care trăia în secolul al 10-lea, a negat autoritatea Papei și a introdus limba croată în serviciile religioase înlocuind limba latină folosită în exclusivitate până atunci.

Se zice că atingerea degetului mare al piciorului statuii aduce noroc. Faptul că degetul și-a schimbat culoarea arată că vizitatorii cred în superstiții.


Excursii: insula Brač, Hvar, Korcula, Solta și Vis

Din portul orașului Split în 50 de minute se poate ajunge la o destinație pentru o vacanță de vis, pe insula de paradis Brač, unde merită făcute excursii la orașele Supetar și Bol. Prețul uni bilet este 33 KN. Insula Solta, care se află la o distanță de numai 15 km la nord de Split, este și ea o destinație pentru turiștii dornici să facă o excursie de neuitat. Merită să faceți câte o excursie și la insulele Vis, Hvar și Korcula, unde puteți ajunge după o călătorie relativ mai lungă cu feriboturi sau vapoare ale companiei Jadrolinija.

 

Nu rata ocazia, rezervă o cazare ieftină în Split acum!

Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă