Pe plaiurile Croaţiei se găsesc cel mai bine conservate parcuri naturale din toată Europa, printre care opt parcuri naţionale pe o suprafaţă relativ mică. Aceste meleaguri întrunesc culorile mediteraneene cu agitaţia, prospeţimea şi liniştea munţilor din jur cu auriul pur ale câmpurilor. Croația este cu adevărat mediul inspiraţiei divine, despre care numeroase cronicari au scris opere contemplative, ţinuturi de frumuseţe neasemănată.
În zona montană se găsesc parcurile naţionale Risnjak, Paklenica, Lacurile Plitvice şi Velebit de Nord, iar pe litoral vă aşteaptă insulele Kornati, insula Mljet, insulele Brijuni şi cascadele de pe râul Krka. Arboretele din Trsteno, aproape de Dubrovnik, şi Vinišće dunt adevărate perle ale naturii autohtone croate. Aceste zone cu numeroase parcuri istorice şi parcuri naturale cu cele 4300 de specii de plante şi tot atâtea specii de animale este un adevărat ocean de verde.
Deci nu ezitați să vă închiriați o croazieră şi descoperiţi insula unde se găseşte ultima populaţie de vulturi pleșuvi sur. Şi o notă importantă iubitorilor de natură: în Croaţia puteţi înota în compania delfinilor adoptaţi iar la noroc puteţi vedea foci-călugăr mediteraneene.
Parcul Naţional Brijuni
Archipelagul Brijuni este situat aproape de Pola, pe partea de sud-vest a peninsulei Istriei și este alcătuit din două insule mari şi douăsprezece insule mai mici. Suprafaţa totală a insulelor este doar 7 km² dar spaţiul marin al ţărmului face parte din parcul naţional, acesta având în acest fel o suprafaţă totală de 34 km².
Brijuni este recunoscut pentru fragmentarea specifică a insulelor şi pentru vegetaţia foarte bine conservată. În parcul național există numeroase monumente culturale şi istorice din epoca romană şi romano-bizantină, fiind o destinaţie deosebit de bogată în obiective turistice. De-a lungul istoriei acest parc marin era preferat de aristocraţi, delegaţi şi reprezentanţi.
Rezidenţi permanenţi nu locuiesc pe insule, dar datorită volumului mare de turişti pe parcursul zilei este permanent mulţime. Pe cea mai mare insulă, Veli Brijuni, se oferă cazare în trei hoteluri confortabile unde vizitatorii pot să se odihnească în mediu liniştit la numai câțiva kilometri de Pola aglomerată şi zgomotoasă. Aici se găseşte cel mai vechi teren de golf din Croaţia. Mediul bine conservat şi frumuseţea naturii vă aşteptă să le exploraţi în parcul național Brijuni.
Parcul Naţional Kornati
Archipelagul Kornati, format în mare parte din insule nelocuite, are o suprafaţă totală de 70 km² și este destul de popular în rândul turiştilor pentru coroanele formate din stânci tectonice abrupte. Este o zicală croată, care sună așa "câte zile într-un an, atâta insule are Kornati" care sugerează că există mai multe insule decât 140 ce formează arhipelagul.
Cea mai mare şi centrală insulă este Kornat, după care a primit şi grupul numele. Fundul stâncos a mării în apropierea litoralului face destul de periculos navigarea în zonă, dar numeroasele faruri ca Blitvenica ori Sestrice le ajută pe marinari dar creează și o atmosferă perfectă pentru a avea aici experienţe în stil robinsonian. Parcul naţional Kornati cu labirintul insulelor misterioase şi natura liniştitoare este locul preferat al marinarilor şi iubitorilor de navigare.
Parcul Naţional Mljet
Cea mai importantă zonă protejată din partea sudică a Dalmaţiei reprezintă parcul naţional – insula – Mljet, care se află pe partea de vest a insulei din Marea Adriatică cu acelaşi nume. Vegetaţia specifică şi variată alcătuită din păduri de pin și stejar și multe alte soiuri mediteraneene colorează luncile. Aici se găsesc golfurile Veliko Jezero (lacul mare) și Malo Jezero (lacul mic),care sunt considerate drept lacuri, deoarece sunt aproape despărțite de mare având canale foarte înguste care le conectează cu apa mării.
Parcul naţional se remarcă prin patrimoniul cultural bogat. Comoara cea mai veche a regiunii fiind mănăstirea benedictină din secolul al 12-lea, care se află pe insuliţa din lacul Veliko Jezero, fiind înconjurată de un parc mediteranean. Între zidurile mănăstirii se află biserica şi mănăstirea Sfânta Maria construită de călugării benedictini din Pulsano. Numeroase opere literare, cronici şi teze ştiinţifice s-au născut pe aceste meleaguri.
Parcul Național Lacurile Plitvice
Parcul național Lacurile Plivice este cel mai popular şi cel mai mare parc naţional în Croaţia, aflând pe locul al 7-lea pe lista croată al patrimoniului mondial UNESCO. Este o zonă naturală protejată situat într-o zonă muntoasă carstică. Principala atracţie turistică sunt cele șaisprezece lacuri carstice, care s-au format prin depunerea de travertin, o formă specială de calcar. O altă atracţie de văzut este locul unde ia naştere râul Korana, înconjurat de pini şi fagi. Numeroase peşteri, izvoare, lunci şi fânețe colorează parcul naţional unde trăiesc specii rare de animale de pradă, ca râsul, lupul sau ursul – cel din urmă fiind cel mai impozant.
Trenurile panoramice şi bărcile cu motor le transportă turiştii în locaţiile ascunse ale parcului, iar reţeaua de poteci face uşor accesibil cascadele şi malurile lacurilor verzui. Parcul natural este fabulos atât primăvara, când florile splendide încep să apară pe câmpuri, cât şi toamna când culorile de toamnă se reflectă în apa lacurilor, dar și pe timp de iarnă, când arborele dorm între cascadele îngheţate.
Parcul National Velebit de Nord
Parcul național Velebit de Nord este o perlă în Velebit datorită vegetaţiei variate şi faunei reprezentată de numeroase specii rare. Parcul o suprafaţă de 109 km² şi în partea de nord sunt numeroase formaţiuni carstice, grădină botanică în mediu autohton, o zonă declarată a fi a o specială rezervaţie naturală. Aici se găsește sistemul de peşteri Lukina Jama, cea mai impresionantă atracţie a parcului, cum declară alpiniştii. Stâncile imprevizibile care pot să ajungă până la înălţimea de 200 m ale Rožanski şi Hajdučki kukovi, se găsesc în inima parcului naţional. În mijlocul Hajdučki kukovi se află într-o adâncime de 1475 m sub nivelul mării peştera Lukina Jama.
Intrarea peşterii este la numai 83 m peste nivelul mării, fiind astfel cea mai adâncă peşteră din Croaţia şi a opta din lume. În ciuda faptului că plaiurile stâncoase par nepătrunse, in anii '30, inginerul Ante Premužić, a construit un drum peste Rožanski kukovi, care a fost numit drumul Premužić. Aceasta din urmă este cel mai bine conceput traseu de drumeţie din Croaţia şi este interesant datorită faptului că permite deplasarea sigură şi alpiniștilor neexperimentaţi pe stâncile abrupte şi marginile periculoase. De pe traseu priveliştea este excepţională pe insulele din golful Kvarner.
Parcul Naţional Krka
Parcul naţional acoperă aproape tot parcursul râului Krka. Patrimoniul cultural şi istoric este aproape mai voluminoasă decât numărul atracţiilor naturale. Cel mai renumit obiectiv istoric este mănăstirea franciscană Visovac de pe insula cu acelaşi nume. Mănăstirea a fost construită în secolul al 14-lea în care acum este conceput o galerie de arte. Mănăstirea sârbă ortodoxă Krka, întemeiată în 1345 este, de asemenea, inclusă în parcul naţional, care se află în aval pe râul Krka în mijlocul unui defileu.
Numeroasele mori de apă transformate în muzee etnografice aşteaptă pe turişti, unde vă puteţi afla cum lucrau morarii în zilele de demult. Ghidurile locale purtând costume populare le prezintă pe obiective, ceea ce încântă nu numai copiii. Dacă vă petreceţi vacanţa în regiune, adevărata atracţie naturală a parcului naţional sunt cele șapte cascade, dintre care Roški slap este cea mai întinsă, iar Skradinski buk cea mai înaltă şi cea mai des vizitată cascadă de pe râul Krka.
Parcul Naţional Paklenica
Alcătuit din formaţiunile sudice a munţilor Velebit, parcul naţional Paklenica se întinde pe 96 km² şi este cea mai valoroasă porţiune a zonei Zadar. Renumit penru canioanele Velika Paklenica (Marea Paklenica) și Mala Paklenica (Mica Paklenica) din apropierea mării împart munţile. În parc se găsesc și formaţiuni carstice interesante, foarte variate soiuri de plante şi specii de animale datorită climatului variat al regiunii. Paklenica este o combinaţie armonioasă a plaiului romantic, liniştit şi a accesibilităţii moderne, deoarece autostrada şi drumurile turistice se află foarte aproape.
Destinaţia Starigrad-Paklenica este şi mai atractivă datorită proximităţii munţilor Velebit cu locurile ascunse şi neatinse. Având însă grijă, iarăşi, de accesibilitate zonele de drumeţie şi de alpinism sunt marcate cu semne multilingve. Există şi o cărare care de-a lungul canionului Velika Paklenica, care străbate plaiurile sălbatice ale munților, unde cu mult timp în urmă femeile duceau pe spate sare de pe malul mării, iar venind înapoi grâu de pe câmpurile din Lika.
Parcul Naţional Risnjak
În zona Gorski Kotar, unde Alpii se întâlnesc cu Munţii Dinarici şi Câmpia Panonică, pe o suprafaţă de 64 km² se întinde parcul naţional Risnjak, care a primit numele după un animal răspândit în regiune, râsul (ris). Aici coexistă aproape toate tipurile de păduri şi numeroase soiuri de plante şi specii de animale. Iubitorii de natură vizitează locaţia pentru a vedea frumuseţea naturii şi varietatea acesteia. Aici şi alpiniștii găsesc ceva de experimentat, şi anume cel mai înalt vârf, Velikij Risnjak care se înalţă spre cerul adriatic cu altitudinea de 1528 m.
Vârful este foarte frumos în toate anotimpurile: iarna este acoperit de o căciulă din zăpadă, primăvara prospeţimea florilor umple poalele, vara este refugiu răcoros iar toamna culorile pădurilor diferite este pur și simplu atrăgător. În afară de râs, marca parcului naţional, trăiesc în pădurile din Risnjak urşi, jderi şi pârși de alun. Vederea spectaculoasă ce se deschide de pe muntele Risnjak pe golful Kvarner şi munţii din Slovenia este de neuitat. În vreme bună se văd chiar Alpii. Cum va fi vremea pe raza parcurilor naţionale? Despre condițiile meteo aflaţi aici.