Insula Vis este cea mai îndepărtată insulă de teritoriul continental al Croaţiei aflat la vest de Split şi aparţine grupului central al insulelor din arhipelagul dalmat. Insula are o populaţie de 3617 persoane şi o suprafaţa de 90, 26 km2. Vis este accesibilă din Split cu feribot sau cu altă ambarcaţiune.

insula vis orasul vis croatiaLocalităţile Vis şi Komiža se situează pe litoral, iar în partea centrală a insulei există mai multe sate. Insula este populată din secolul al 4-lea, fapt demonstrat de rămăşiţele antice romane care se găsesc pe teritoriul insulei. Până în 1989, însă era interzisă vizitarea locaţiei de către turişti, deoarece sub domnia lui Tito funcţiona pe insulă o baza militară secretă.

Flora insulei Vis este dominată de palmieri, agave şi cactuşi, iar plaiurile însorite de soarele mediteranean şi abisul albastru aşteaptă pe călătorii cărora le e sete de linişte şi pe iubitorii de scuba diving. Ajungând la insula neatinsă, voiajorii pot experimenta Croaţia, aşa cum era şi în trecut, înainte de a deveni atât de populară ca şi destinaţie de turistică. Valul de turişti, plajele supraîncărcate, locaţiile foarte populare şi cunoscute de mulţi pentru unii turişti nu sunt atribute pozitive, pentru ei vacanța pe insula Vis va fi o experiență de neuitat.

Golfurile liniştite departe de turismul de masă sunt preferate şi de scafandri profesionişti care declară, că aici locurile de scufundări cu peşteri subacvatice interesante şi peisaj subacvatic neatins merită de văzut. Preparatele locale din fructe de mare proaspete sunt renumite în întreaga lume. Bucătăria locală poate fi degustată în restaurantele mici de pe insulă acompaniate de vinuri alese roşii, ca Opol sau Visko Crno sau albe ca Vugava.

Oraşul Vis

Reședința administrativă a insulei este oraşul cu acelaşi nume, Vis. Situată într-un golf, cu cei 1800 de locuitori este cea mai mare localitate de pe insulă. Palmierii de-a lungul litoralului sunt unice în regiunea adriatică. Sunteţi curioşi să aflaţi cum va fi vremea pe insula Vis în timpul vacanței? Informații despre starea actuală a vremii și prognoza meteo o puteți afla aici.

Aproape de localitatea Vis există numeroase ştranduri cu plaje nisipoase şi pietroase. Cele mai frumoase, însă sunt ştrandul Stončica şi Zaglav. Ştrandul Stončica se află în golful Stončica la 6 km de Vis, menţionat deseori ca şi Hawaii din Vis. În golful nisipos un restaurant armonios aşteaptă pe turişti, care pot caza în apartamente de vacanţă din apropiere. Farul de pe mal accentuează atmosfera mediterană romantică. Ştrandul Zaglav, cel mai mare ştrand nisipos din zonă, se află la 10 km de Vis, aproape de localitatea Milna. Plaja pietroasă, Srebrena, aproape de ştrandul Zaglav este o perlă a regiunii.

 

tip  10 ponturi pentru a rezerva o cazare ieftină în Croația

 

insula vis orasul komiza vacanta in croatiaKomiža

Aflat la poalele dealului Hum, localitatea Komiža are 2500 de rezidenţi şi este locul unde putem vedea obiective turistice şi culturale variate.

Oraşul, de asemenea, oferă cazare de calitate, restaurante tradiţionale şi o atmosferă mediteraneană de vis cu străzile înguste şi casele din piatră tipic croate.

Aici voiajorii pot practica atât sporturi terestre cât şi sporturi acvatice. În apropiere sunt ştranduri, în principiu pietroase ca Gusarica, Velozalo şi Nova posta.

Golful Stiniva

Pornind la o plimbare, luând la stânga după Pisko Polje, ajungem în fabulosul golf, Stiniva. Locaţia este preferata turiştilor aventuroşi, care iubesc înotul în apă pură şi mediu neatins. La fel, cei care au chef de explorare aici pot să aibă parte de experienţe captivante.

Insula Biševo – Peştera „Modra špilja"

Insula Biševo are o populaţie de 19 locuitori norocoşi şi o suprafaţa de 5,8 km2 şi este renumit pentru grota numit Modra špilja – Peştera Albastră – o peşteră subacvatică cu ieşire la suprafaţă. Singura intrare în peşteră era prin scufundare pe dedesubtul său până în 1884, când pescarii au detonat unul dintre pereţii laterali.

Peştera Albastră oferă o experienţă spectaculoasă, fiind iluminat de razele soarelui care pătrund în apa cristalină creând lumină albastră-argintie în interiorul peşterii. Este accesibil cu barca şi recomandat scafandrilor începători şi avansați, adâncimea medie fiind 30 de m. Lungimea peşterii este de 18 iar intrarea este înaltă de 1,5 m și lată de 2,5m. Din Komiža se organizează excursii de o zi pe insula Biševo aflat la numai 5 km distanţă. Pentru o superbă vacanță de vară în Croația, vizitați insula Vis!

Nu rata ocazia, rezervă o cazare ieftină pe insula Vis acum!

Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă