Mama Natură a creat pe insulele Lošinj şi Cres într-una singură, dar în epoca romană au fost despărţite de un canal maritim artificial pentru a uşura traficul navelor. Insula Cres este, şi în prezent, cea mai mare insulă a Croaţiei, iar Lošinj, având o suprafaţă de 75 km2 şi o lungime de 33 km cu o zonă litorală de 112,7 km lungime, este a 11-a insulă ca mărime dintre insulele arhipelagului adriatic.

Cei doi jumătăţi, Lošinj şi Cres, astăzi sunt legate printr-un pod. Din Cres şi din alte porturi (Rijeka, Pola etc.) croate pornesc nave spre insula Lošinj dar există curse regulate şi spre insula Susak din apropiere. Astfel, putem petrece vacanţa în Croația pe trei insule simultan cu minim efort depus şi fără călătorii îndelungate.

mali losinj vacanta in croatiaCa şi majoritatea insulelor croate, insula Lošinj este populată din antichitate. În epoca romană purta numele de Apsyrtides (când încă nu era despărţit de surioara ei, Cres), urmele romanilor se pot descoperi şi în prezent explorând vilele vechi de pe insulă. În secolele 18-19 Lošinj era parte a Veneţiei, iar apoi era ocupată de Imperiul Austro-Ungar. După ce monarhia a fost desfiinţată, Lošinj a fost ataşată Italiei până în 1943 după ce în 1945, în ciuda nemulţumirii localnicilor, insula a fost ataşată Iugoslaviei. Insula este parte a Republicii Croaţia după ce în 1991 statul şi-a declarat independenţa.

Cel mai înalt punct a insulei este vârful Televrin sau Osoršćica cu cei 588 m de înălţime, drept urmat de vârful Sv. Nikola de 557 m înălţime. Vârful Televrin este accesibil pe traseul turistic de munte Osoršćica. La poalele munţilor se află două localităţi atrăgătoare: Nerezine şi Sveti Jakov. Lošinj are o climă temperată plăcută, vegetaţia fiind dominată de arbori cu frunze rezistente. Cum va fi vremea pe insula Losinj? Aflați despre climatul Croației și prognoza meteo.

În apele din zona insulei trăiesc colonii de delfini, există şi o rezervaţie concepută pentru protejarea lor.

Cazare pe insula Losinj: apartamente, camere și case de vacanță

Golful Kvarner – Kvarnerski zaljev – este foarte popular în rândul turiştilor italieni şi croaţi. În august masele de turişi petrec aici vacanţele, deci cazarea trebuie rezervată cel puţin în iunie sau iulie.

Ćunski

Ćunskieste un sat în golful Kvarner, în partea centrală a insulei Lošinj la o distanţă de 8 km de Mali Lošinj şi are 150 locuitori. Este destinaţia perfectă pentru cei care planifică drumeţie la Osoršćica, deoace de aici porneşte un traseu montan.

peisaj biserica mali losinj croatia panoramaNerezine

Turiştii ajunşi la insula Lošinj vor fi primite de oraşul Nerezine. Situat la poalele muntelui Osoršćica, cu 400 locuitori, orăşelul mic este un loc de plecare perfect pentru excursiile spre vârful Televrin.

Fiind o staţie balneară deja din secolul al 19-lea, vizitatorii oraşului se pot bucura şi astăzi de efectele benefice pentru sănătate a întâlnirii aerului rarefiat montan cu cel sărat al Mediteranei. În ceea ce priveşte cazarea, două hotele familiale şi numeroase apartamente de vacanţă stau la dispoziţia turiştilor.

 

Mali Lošinj

Situat în golful Augusta, cel mai mare golf închis a insulei, Mali Lošinj – Micul Lošinj – paradoxal, este cel mai mare port a arhipelagului. Cu cei 8400 de locuitori este cel mai mare centru turistic din zonă cu multe posibilităţi de cazare începând de hoteluri prestigioase la case şi vile liniştite. Voiajorii pot practica aici sporturi terestre (tenis, golf, bowling) şi acvatice (para sailing, scuba diving) variate în timpul călătoriei, dar se pot distra şi iubitorii de croaziere sau pescarii.

Distracţia de noapte în Mali Lošinj este asigurată de cluburi şi discoteci. De la începutul secolului prezent, localitatea este staţiune balneară datorită resurselor climaterice ca aerul curat – dovedit a fi eficient terapeutic. În oraşul Mali Lošinj turiştii se pot odihni în mediu mediteranean benefic nu numai sufletului, ci şi sănătăţii.

Veli Lošinj

Aflat le numai 5 km de Mali Lošinj, pe partea de sud-est a insulei, Veli Lošinj – Marea Lošinj – este un sătuţ de pescari cu 900 de locuitori.

Aici putem vedea vile luxoase, străzi înguste şi spaţii verzi cu multe soiuri interesante şi rare de plante. În trecut, în timpul Monarhiei Austro-Ungare, Veli Lošinj era centru balnear ca şi Mali Lošinj. O atracţie arhitecturală a satului este turnul de veghere veneţian, care funcționează astăzi ca muzeu.

Pentru o superbă vacanță de vară în Croația, vizitați insula Lošinj! Nu veți regreta.

Echipa,

igotravel.ro

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă