Esti curios care oras avea iluminat electric inainte de Londra, sau unde curge vin din fantana orasului? Citeste mai departe.

 

1. Omul de stiinta Nikola Tesla, un inovator cunoscut la nivel mondial si un inventator in domeniul transferului de energie si telecomunicatii, s-a nascut in Croatia. Contributia sa cea mai valoroasa a fost curentul alternativ.

 

2. Mai multe din scenele din epicul serial de fantezie al HBO, Urzeala Tronurilor, au fost filmate in Croatia.

 

3. Šibenik a fost iluminat electric inaintea multor alte orase europene, printre care Viena, Budapesta, Roma si Londra.

 

4. “Winnetou”, renumitul serial de aventura, a fost filmat la Lacurile Plitvice, pe Muntele Velebit si pe raul Zrmanja.

 

5. Inventatorul dactiloscopiei, metoda de amprentare pentru identificarea celor suspectati de crime, a fost Ivan Vucetic, nascut in Hvar.

 

6. Riviera Opatija a fost, dupa Coasta de Azur, principala destinatie a elitei habsburgice si inca poarta numele de "Nisa Adriaticii".

 

7. Istria are propriul turn inclinat - Turnul cu clopot de 22 metri inaltime din Završje; inclinarea sa este de 40 cm, spre nord.

 

8. Orasul Zadar are primul organ de mare din lume. Produce sunete folosind doar puterea vantului si a valurilor din mare.

 

9. Pe 28 august 1895, prima centrala hidroelectrica din lume, a inceput sa functioneze la cascada Krka.

 

10. Sfantul Marinus, un zidar mason din insula Rab care s-a mutat in Peninsula Italiei, a fondat Republica San Marino in anul 301.

 

11. Republica Dubrovnik a fost primul stat care a recunoscut independenta Statelor Unite ale Americii.

 

12. In fiecare primavara pe 1 aprilie, Ludbreg sarbatoreste faptul de a fi cel mai apropiat oras de centrul lumii. Obiceiul a fost stabilit de Ziua Orasului, care simbolizeaza si ziua de nastere a lui Ludbreg. Fiecare vizitator la eveniment primeste o bucata de tort si un pahar de vin turnat din fantana orasului. Ludbreg este un oras mic in nord-vestul Croatiei, situat in regiunea Podravina.

 

13. Pe insula Mljet se poate vedea o insula pe o insula: in mijlocul Lacurilor Mari exista o alta insula, un fenomen natural foarte rar.

 

14. Croatia este “locul de bastina” al cravatelor. Acestea au fost raspandite ca si accesoriu de moda in secolul al 17-lea de catre soldatii croati; in 1667, in timpul domniei lui Louis al XIV-lea al Frantei, un regiment special a fost format si denumit dupa croati: “Cravatele Regale”. Noul articol de moda, purtat “à la Croate”, a fost adoptat de catre oamenii din Paris. Curand, expresia a devenit baza noului cuvant francez “cravate”.

 

15. Anul 1936 este privit ca si fiind inceputul oficial al nudismului pe insula Rab, cand Regele Edward al VIII-lea al Angliei a venit pe insula, iar autoritatile din Rab i-au permis lui si prietenului sau sa inoate goi in pestera Kandarola.

⏰ Te gândești la vacanță? Rezervă o cazare ieftină acum!

Introduceți numele destinației ↓ apoi apăsați butonul căutare

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă